6-th advanced course on Shoulder Arthroscopy Val d`Isere -2007

City: Val d`Isere

21.01 -26.01.2007.a. toimus Prantsusmaa talikuurordis Val d`Iseris traditsiooniline artroskoopia kursus, kus üle aasta vaheldub põlve- ja õlaliigese temaatika. See aasta oli õlaliigese kord. Kursus on ülemaailmselt populaarne ja seda ilmestab ka suur osavõtjate arv -374.  Koolituse eestvedajaks oli  Dr.Daniel Molè , kes seda üritust on kandnud juba 6 aastat. Kursusel  koolitajateks olid Euroopas    “ kõvad tegijad “ , kelle nimed vähegi artroskoopiaga kokkupuutunule ei vaja tutvustamist – Christian Gerber, Laurent Lafosse, Alessandro Castagna, Pascal Boileau  jt. Oma osavõtuga lisasid sära artroskoopia spetsid USA-st eesotsas Gary Gartsmani ning Peter  Millett `iga. Antud koolituse omapära oli see, et õla probleemi käsitleti  selle valdkonna A-B-st alates ( anatoomia, diagnostika, sõlmede tegemine, standard operatsiooni meetodid, ravistrateegia jne) kuni kõrgpilotaa� artroskoopia operatsioonide- trikkideni välja. Kursusel teavitavad loengud vaheldusid paneel diskussioonidega, kus peaaegu puust tehti selgeks praktiliste näidete- ja kogemuste varal eelnev teoreetiline materjal. Loengute vaheaegadel oli spetsialistide juhendamisel võimalus saadud teoreetilisi teadmisi  ka mulaa�idel  praktikas omandada. Kursuse päevad oli pingelised ning kestsid varahommikust õhtuni välja, teema suurt mahtu väljendab selgelt 205 leheküljeline  loengumaterjali kogumik koos illustratiivsete näidetega ( abstract booki`ga on kõigil tasuta võimalus tutvuda  web-i aadressil: www.valdisereshoulder.com/bookdef.pdf - seetõttu kursuse temaatikat pikemalt ei käsitle ).  Koolituse  organiseerijad olid oma programmi seadnud nii, et igal päeval oli loengute vaheajal (kell 12.00 - 17.30 ) võimalus kogeda  mäesuusatamise võlusid võrratutes Alpides. Val d`Iseris on turistidele talvemõnude nautimiseks rajatud kõik võimalikud infrastruktuurid.

Ühe tähelepaneku eelmainitud kursusest tahan  veel välja tuua –  peale õlaliigesel teostatud protseduure soovitasid eeskõnelejad lihas-kõõluspatoloogia korral enam püroksikaami- ja diklofenaki preparaate. Teised NSAID-id ja COX-2 inhibiitorid võivad põhjustada  paranemisele vastupidist efekti.

Soovitan meie seltsi liikmetel tulevikus osaleda Val d`Iseri kursustel, kus on võimalik lühikese ajaga täies mahus omandada-värskendada teadmisi õla-põlveliigese  problemaatikast, täiendada oma eelnevaid kogemusi ning nautida Alpi mägedega seotud mõnusid

Eestlasi esindasid eelmainitud kursusel Aleks Lenzner, Egon Puuorg,  Kristo Kask,  Eero Lepasalu, ja Hannes Haavel.

Hannes Haavel

tekst ja foto