ISAKOS 6. Biennal Kongress

27.-31.mail  peeti imeilusas Itaalia linnas Firenzes 6. ISAKOSE Biennal Kongress. Kirurge, osavõtjaid oli rohkem kui 2800 ja 83 maalt. Avasõnad presidendilt, dr. John Bergfeldilt. Nagu ikka koosnes kongressi akadeemiline programm instruktsionaalsetest kursustest, „live” operatsioonidest, workshoppidest, team arstide  sessioonidest, sümpoosiumidest ja teaduslikest kliinilistest ettekannetest. Ka räägiti põlve artroplastikast. Rahvusvaheline  Spordifüsioteraapia Selts sponsoreeris sümpoosiumi, võrreldi ja anti   praktilisi nõuandeid konservatiivsele ravile ja rehabilitatsioonile põlve-, puusaliigese ja kõõluste patoloogias.

Kongressil rõhutas president , et ISAKOS-e eesmärgiks jääb uue teadusliku informatsiooni edastamine ortopeedia ja spordimeditsiini vallas, samuti kõrge kvaliteetse õpetuse jagamine  nii oma liikmetele kui ka kõigile  ortopeedidele.

Uuteks tehnilisteks saavutusteks mainiti: „double bundle” ACL ja  PCL, minimaalselt invasiivne artroplastika, meniski transplatatsioon, artroskoopiline kõhre tehnoloogia, artroskoopiline rotator cuff ja  instabiliteedid, vigastuste  profülaktika. Uueks teemaks osutus ka sportimisvõimalused endoproteesiga.

Eestist võtsid kongressist osa : dr. Madis Rahu, dr. Hannes Haavel, dr. Tauno Kalvet, dr. Armin Heiman, dr. Mihkel Mardna, füsioterapeudid Egle Seppo ja Kirsti Pedak ning allakirjutanu.

Järgmine 7. Biennal Kongress toimub 5.-9.aprillil 2009 .a.  Osakas, Jaapanis.

Dr. Kaidu Meitern