Arthrex arthroscopy cadaver cource 2006

TALLINNAS  09. -10.03.2006

Esmakordselt Balti riikides toimus  09.-10.03.2006 SA PERH Mustamäe korpuse Patoloogia Keskuses  artroskoopia alane teoreetilis-praktiline kursus  - „Arthrex Arthroscopy Cadaver Course”. Kursuse korraldustoimkonna moodustasid  EASTS esimees Dr. Madis Rahu, Arthrex Europa esindaja Edwin Snoek ning  sama firma Eesti esindaja Galina  Sepp  ( Arthromed ).

Teemaks olid rekonstruktiivsed operatsioonid õlaliigese ja põlveliigese piirkonnas.

Kursuse teoreetilis- praktilist osa oli kutsutud eest vedama Balti Regiooni kindlasti üks kõige produktiivseim ning kompetentseim artroskoopia spetsialist Dr. Rimtautas Gudas Kaunase Ülikooli Kliinikust ( suur rahvusvaheline kogemus eksperdina, aastas teostavate artroskoopiate arv ca 800 )  ning  professor Dr. Dieter Altman  Linzi  Regionaalhaiglast Saksamaalt ( aastaid tegutsenud kogenud ekspert, ühes aastas teostatavate artroskoopiate/ operatsioonide  arv  ca 1500 ).

Mõlemad päevad algasid hommikuste loengutega, millele järgnes praktiline väljaõpe kadaveridel kogenud külalislektorite õpetamisel.

Mõlemal kursuse päeval oli võimalus osaleda 10  EASTS liikmel ja lisaks kahel Läti kolleegil( osavõtt oli kahjuks limiteeritud ). Selline väike seltskond lõi mõnusa õhkkonna vahetuks diskussiooniks kursuse eestvedajate ja osalejate vahel ning võimaldas kõikidel soovijatel aktiivselt “kätt proovida “ cadaveritel.

Kahel päeval käsitleti detailselt nii teoreetiliselt kui ka praktiliselt järgnevaid põlve- ja õlaliigese operatsiooni (peamiselt artroskoopilisi) valdkondi:

-         Põlveliigese ristatisideme taastamine  Hamstring ja BTB autotransplantaadiga.

-         Meniski säilitamise kriteeriumid , näidustused, operatsiooni meetodid.

-         „Open wedge” osteotoomia, OATS operatsioon – näidustused ja tehnilised võimalused.

-         Õlaliigese rotaator manseti vigastused.

- M. biceps brachii  caput longuse kõõluse õlaliigesesisene vigastus.

-         Õlaliigese ebastabiilsus, Bankart – ja   SLAP vigastus.

Kahe pingelise kursuse päeva vahele mahtus ka asjakohane lõõgastus Restoran Troikas koos karuliha söömisega.

Kokkuvõttes  oli tegemist igati õnnestunud ettevõtmisega, kus  sisuliselt oma kodus – tööd  pikalt katkestamata, sai värskendada artroskoopia alaseid  teoreetilisi teadmisi ning täiendada   praktilisi kogemusi.. Taoliste kursuste efektiivsus on suur. Loodame edaspidi pakkuda ka teistele kolleegidele taolist väljaõppe võimalust.

Hannes Haavel

EASTS juhatuse sekretär

 EASTS juhatuse sekretär