INTERNATIONAL SOCIETY OF ARTHROSCOPY, KNEE SURGERY AND ORTHOPAEDIC SPORTS MEDICINE ( ISAKOS) V CONGRESS

City: Hollywood

3. -7. aprillil 2005 toimus USA –s , Florida osariigis , Hollywoodis ISAKOS -2005 Kongress. ISAKOS tegutseb aastast 1995. ning iga kahe aasta tagant toimuvad erinevates maailma punktides suur-kogunemised. See ülemaailmne organisatsioon on loodud eesmärgiga ühendada meie planeedi selle valdkonna edumeelne kogemus ja tehnilised saavutused ühise koordineerimise alla. ISAKOS-e põhieesmärk originaalkeeles on järgmine:„ISAKOS advances the wolrdwide exchange and dissemination of education, research and patient care in arthroscopy, knee surgery and orthopaedic sports medicine.“ Global Connection Campaign egiidi all on korraldatud hulgaliselt konsensus seminare ja erialalisi workshope üle maailma.

Nii nagu Ameerikale kohane oli kongressi korraldus suurejooneline. Kongressist osavõtjad olid paigutatud kohe Atlandi Ookeanist kõrguvasse 39 korruselisesse luksuslikku hotelli ((kongressist osavõtjatele oli tehtud hinnasoodustus). Samas hotellis toimus ka kongress, kus alates kell 7.00 kuni 18.00 oli võimalik osaleda neljas erinevas auditooriumis toimuvatel plenaaristungitel ning külastada rikkalikku kõrgtehnoloogilist näitust. Lisaks sellele oli võimalik päeva keskosas osaleda erinevate firmade poolt organiseeritud workshopidel ning põlve- ja õlaliigese manuaalmulaaz- treeningutel. Erialaste ettekannete elavdamiskeks toimus hulgaliselt LIVE operatsioone. Artroskoopilise kirurgia tegevuse ja -tehnika areng on olnud muljet avaldav. Kui kaks aastat tagasi Uus-Meremaal , Aucklandis oli prevaleeruv põlve ja õlaliigeses artroskoopia alane baas-temaatika - siis seal esitatud tuleviku nägemused on tänasel päeval igapäevane tegevus. Nii on põlveliigese ACL ja PCL rekonstruktsioonil laialdast kasutamist leidnud Double Bundel Hamstring rekonstruktsioon, areneva tehnika taustal on mitmekesistunud Rotator Cuffi ning SLAP vigastuste operatsiooni menetlused. Aktuaalsuse on võitnud puusaliigese artroskoopia ning tõusva trendiga on artroskoopilised operatsioonid küünarliigesel ja talokruraalliigesel. Vaatamata artroskoopilise kirurgia jätkuva revolutsiooniga leiavad aktiivselt kasutust ka mini-invasiivsed avatud liigeste rekonstruktiivsed lõikused ( operatsioonid rotator cuffil, patella subluksatsiooni korral jne.). Talokruraalliigese lateraalosa instabiliteedi korral ollakse aga tunduvalt konservatiivsemad, soovitatakse RICE ( Rest, Ice-cool, Compression, Elevation) ravi esimesel 5 päeval , ei kiirustata operatiivse raviga ning välditakse kipsfiksatsiooni. Liigest mobiliseeritakse võimalikult vara spetsiaalse ortoosiga toestades . Kuna USA-s on väga populaarsed pesapall, golf, jäähoki, korvpall ning erinevad ekstreemspordi alad siis suure osa kongressist võttis oma alla nende spordialadega seotud traumad ning nende ravi strateegia. Seejuures väga tähtsal kohal oli traumade profülaktika - ettevaatus abinõudest olid eluliselt huvitatud nii sportlased ise kui nende fännid.. Nii võiks teemasid jätkata............ .

ISAKOS -2005 Kongressist võttis Eestist osa kaks delegaati : Dr. Mihkel Mardna ja Dr. Hannes Haavel. Kongressi ajal sai teostatud läbirääkimisi ka ühe esimese ISAKOS-e workshopi ja liigesmulaaz treeningu korraldamisest Ida –Euroopas – Eestis ( orienteeruv aeg sügis-2005 või kevad 2006)- sponsorfirmad Linvatec, Stryker ja Tyco. Delegaadid tõid kaasa EASTS liikmetele kasutamiseks mahuka kongressi materjalide kogumiku ning hulgaliselt erinevate artroskoopiliste operatsioonide õppematerjale DVD-el. Vaatamata sellele ,et soomlasi ja rootslasi oli ISAKOS – 2005 Kongressil kümneid kordi rohkem kui eestlasi esitleti tänu Vana-Jumalale Eestit alati ennem kui Soomet – Rootsit ( E- täht on alfabeedis eespool kui F- või S-täht). Mõnus tunne oli !

Järgmine ISAKOS kongress on 27.05. -31.05. 2007 - Firenzes. Loodame siis Eesti poolt ka aktiivsemat osavõttu.

Tekst : Hannes Haavel