Saaremaa 2004

 Saaremaa, Männikäbi Hotell

EESTI-SOOME III ARTROSKOOPIAKURSUS

21. – 22. august 2004, Saaremaa, Männikäbi Hotell

21.- 22. augustil toimus Saaremal Männikäbi Hotellis III Eesti – Soome Artroskoopiakursus mille korraldasid EASTS ja Soome Artroskoopia Selts.

Nagu juba nendel kursustel on heaks tavaks saanud, haarati ürituse ühe osapoolena ka Eesti ja Soome artroskoopiaga tegelevad operatsiooniõed, kellele lisaks üldloengutele olid eriloengud ja praktilised õppused.

Kursusel osales 44 artroskoopiahuvilist ortopeedi ja 21 operatsioonõde üle kogu Eesti; lisaks 24 soome operatsiooniõde ja 3 arsti.

Kursust kaunistas kahtlemata momendi maailma prominentsema artroskoopiakirurgi ja paljude riikide (15 riiki) artroskoopilise tegevuse algataja prof. Ejnar Erikssoni osalemine ja loengute pidamine. Vaatamata oma eale (78 aastat) on ta endiselt aktiivne ja nõutud lektor, kes jätkab ka praktilise tegevusega.

Välislektoritest esinesid veel dr. Tõnu Saartok Rootsist, kes juhatab ortopeedia kliinikut Visby saarel ja on üks Ejnar Erikssoni õpilastest. Aga samuti meile enamikele tuntud soome artroskoopia spetsialistid dr. Esko Kaartinen(on toetanud omanimelise fondiga noori artroskoopiahuvilisi residente), dr.Urho Väätäinen ( kelle poolt organiseeritud õlakursustel Kuopios on käinud paljud meie kolleegid) ja dr. Eero Hyvarinen.

Anestesioloogia eripäradest artroskoopias andsid ülevaate dr. Ain Rebane Soome Orto-Lääkärit kliinikust ja dr. Ursula Koorits TÜK`st; radioloogilistest võimalustest rääkisid dr. Theo Raudsepp OÜ Mammograaf ja dr. Meelis Leht TÜK.

Aga samuti jagasid oma kogemusi Eesti kolleegid: dr. Kaidu Meitern, dots. Aalo Eller, dr. Armin Heiman, dr. Madis Rahu. Õdede sessiooni eriloengud olid Eesti poolelt Anne Jaaksaarelt, Kai Sletilt ja Soome poolt: Isa Björklöf, Liisa Salo Tiina Hiltuneni ja Kirsi Katila poolt.

Esimese päeva lõpetasid praktilised väljaõpped mulaazidel õlaliigese artroskoopias ja eesmise ristatisideme plastika uue tehnika osas firmade Olympus, Oriola ja Mitek vahenditega.

Pidulik õhtusöök toimus Kuressaare lossis. Meeleolukat õhtut aitasid sisustada vanamuusika ansambel, prof Ejnar Erikssoni vaimukas esinemine ja kahtlemata võrratu artroskoopiahuviliste seltskond

Täname veelkord kõiki osalejaid, lektoreid ja toetajaid. Loodame, et üritus oli kasulik ja meeleolukas.